pondělí 6. října 2014

Jak vyčistit bojler Dražice

Rozhodl jsem se sám vyčistit bojler značky Dražice.

Při čištění usazeného kamene na anodové tyči mi hodně pomohlo několik litrů octu. Celé mi to zabralo jen jedno odpoledne.

Níže moje fotogalerie a úryvek z oficiálních stránek Dražice.

Jak postupovat při vypuštění vody z ohřívače?

1) vypněte všechna elektrická topná tělesa, která jsou v ohřívači!

2) zavřete přívod studené vody do ohřívače (do ohřívačů)

3) otevřete ventil (kohoutek) teplé vody někde v souvisejícím potrubí (pozor u pákových baterií — nutno otevřít pouze teplou vodu), chcete-li vypustit celé potrubí rozvodu teplé vody, otevřete všechny s ním související ventily

4) pod vyústění vypouštěcího ventilu ohřívače umístěte dostatečně velkou nádobu, nebo vodu zaveďte do odpadu!

5) otevřete vypouštěcí ventil ohřívače! Měl by být na „T“ odbočce těsně před vstupem studené vody do ohřívače (u stacionárních ohřívačů bývá někdy na zcela samostatném výstupu ve spodní části)

6) pokud se Vám nepodařilo najít vypouštěcí ventil ohřívače, vypusťte ohřívač přes zkušební (odlehčovací) ventil, který je součástí pojistného ventilu

7) po úplném vypuštění vody z ohřívače všechny ventily (kohoutky) opět zavřete!

Upozornění: Při vypouštění ohřívače na zimu, nezapomeňte vypustit i vodovodní systém. Jestliže bude potom ohřívač delší dobu bez vody, je dobré ho před opětovným použitím vypláchnout.

Jak vyčistit vnitřek ohřívače vody?


Po vypuštění a otevření zásobníku uvidíte, jakým způsobem je výměník zanesen kamenem. Pokud bude kámen měkký, měl by jít opláchnout nebo odstranit proudem vody nebo otřít např. hadrem. Pokud bude tvrdý, doporučujeme kámen odstranit dřevěným předmětem (velmi opatrně, v žádném případě se nesmí poškodit smalt). Doporučujeme obstarat si nové těsnění pod přírubu a hořčíkovou anodu, jejíž životnost je počítána na 2 roky a rovnou vše vyměnit.

Zdroj: http://www.dzd.cz/index.php/cs/profil/vyber-ohrivace#re7








Žádné komentáře:

Okomentovat